Heel Nederland aan de Uitdaging

14 februari 2016

De oprichting van de Rotterdamse Uitdaging staat in de startblokken. En in nóg meer gemeenten rolt dit jaar een Uitdaging uit. Allemaal naar voorbeeld van de Zutphense Uitdaging.Inmiddels zijn er ruim veertig zelfstandige Uitdagingen die samen zoveel verbindingen weten te maken dat zij samen een waarde vertegenwoordigen van zeker 10 miljoen euro per jaar. De Zutphense Gerda Geurtsen staat aan de basis van de Uitdaging. Dat het door haar bedachte concept (1999) door heel Nederland zijn weg zou vinden, had ze toen niet bedacht.

Even ter opfrissing: de Zutphense Uitdaging – gestart in 2009- bidet maatschappelijke organisaties hulp bij vraagstukken. De matchgroep – een netwerk van ondernemers – kijkt of ze een oplossing kunnen vinden en daagt andere bedrijven uit om mee te doen met de uitvoering. Dat kan relatief eenvoudig met spullen, de Stadswerkplaats die zoekt naar een kast om materialen in op te bergen, maar ook diensten of middelen kunnen uitgewisseld worden. Zo was het bestuur van het Warnshuus op zoek naar expertise op het vlak van communicatie en gastvrijheid en die krijgt de stichting nu vanuit het bedrijfsleven.

“Ik denk dat ieder mens blij wordt als hij of zij iets voor een ander kan doen.” Dat effect heeft de Uitdaging op de eerste plaats op Gerda zelf. Het geeft haar een enorme stoot energie om maatschappelijk betrokken bezig te zijn. En ze ziet dat effect ook bij anderen. “Organisaties die geholpen zijn door de Uitdaging zetten zich vervolgens bijna als vanzelf in om een tegenprestatie te doen. Zo is de Uitwijk geholpen met materialen en advies om het sociale eetcafé in de Zuidwijken te versterken. Op hun beurt gaat zo’n instantie nadenken over wat ze zelf weer kan bijdragen. En nu helpt het eetcafé geregeld andere sociale organisaties met het leveren van hapjes of het bieden van ruimte. Zo zie je hoe een sneeuwbaleffect het heeft.”

Haar werk als welzijnsmedewerker in Arnhem bracht haar op het idee van de Uitdaging. Gerda ontdekte dat het bedrijfsleven veel te bieden heeft voor mensen die minder kansen zien en dat ‘samen’ optrekken de lokale samenleving kan versterken. Maar het lukte haar als welzijnsmedewerker niet om daarover met grote bedrijven in gesprek te gaan. Dus ging ze op zoek naar een manier om maatschappelijke organisaties en bedrijven met elkaar te verbinden. In 1999 ontstond de Arnhemse Uitdaging in opdracht van de gemeente. Tien jaar later was het

Bekijk hier het gehele artikel

Bron: Contact Warnsveld-Zutphen